Om du tyckte att det kändes lite krångligt med olika typer av odds så finns det mer att lära. När man väl kommer in i tänket är det inte så svårt men det kan ta en stund så därför rekommenderar vi att du tar det lite pö om pö istället för allt på en gång. Om du är nybörjare kanske det kan vara bra att börja på svenska och europeiska bettingsajter eftersom att det även är så att vi skriver ut odds på olika sätt i olika delar av världen. Ja, du hörde rätt, vi ska nu krångla till det lite mer. Var inte orolig dock, det finns bra oddskonverterare tillgängliga gratis på nätet. Här tänkte vi ge en liten nybörjarguide till hur man skriver ut odds på de allra vanligaste sätten. I Sverige och Europa, i Storbritannien och i USA, man måste absolut inte lära sig allt på en gång men det är bra att vara medveten om hur det fungerar.

Alltså, här i Sverige och generellt sett i Europa så använder man sig av det som kallas för Europeiska odds när man skriver ut dem. Spelar du på en internationell sajt, en bettingsajt med spelbolag från USA eller någon annan stans så kommer det att se annorlunda ut när dem anger odds. Dessutom är det alltid bra att kunna omvandla odds till hur stor procents chans dem visar att det är att utfallet blir detsamma.

Europeiska odds/Decimalodds

Detta är den form som man oftast anger odds i på de flesta svenska och europeiska bettingsajter. De kallas för decimalodds ibland på grund av att man skriver ut dem just med decimaltal. Så vi ska ta ett exempel för att göra det lite enklare, om vinsten för ett lag i en match har ett odds som ser ut så här “2,3” och du satsar på det och det går in så kommer du att vinna 2,3 gånger din insats plus den summa du satsade. Så om du då satsat 100 kronor på det vinnande laget som hade detta odds så kommer du att vinna 230 kronor. Hur räknar man då ut vinstchansen med procent? Jo det gör man enklast med följande formel; 100/2,3= ca 43,5 % så det betyder alltså att oddset här angav att du hade en vinstchans på ca 43,5 %.

Brittiska odds/Fraktalodds

Detta är ett sätt att ange odds som även det är ganska vanligt på Europeiska sajter men kanske framför allt på Brittiska som du förstår på namnet. Man skriver ut dem som bråktal vilket gör att en del kallar dem för fraktalodds. Ett exempel på hur man skriver ut på detta sätt kan se ut så här; om du satsar på att ett lag ska vinna en match och oddset för att dem vinner är 4/1 betyder det att laget har en chans på fem att vinna och gör dem det så vinner du din insats gånger fyra samt din insats tillbaka. För att få fram vinstchans i procent på detta exempel så är det bara att räkna som följer; 100/odds+odds=procentsats. Alltså måste du dividera 100 med siffrorna på bägge sidor om strecket i mitten. Här blir det 100/4+1=20 %.

Amerikanska odds/Moneyline

Om du nu bestämmer dig för att spela på en amerikansk bettingsajt där oddsen skrivs ut på det amerikanska sättet, ja då kommer det att se väldigt annorlunda ut mot de föregående två. Här tänker man nämligen lite annorlunda när man räknar ut oddsen. Dem kan dels vara antingen positiva eller negativa och förses därför med ett plus eller minus framför sig. Om det är ett positivt odds så kommer det att berätta hur mycket pengar du vinner om du satsar 100 dollar. Är det ett negativt odds så kommer det att tala om för dig hur mycket du måste satsa för att vinna samma summa dvs. 100 dollar. Så om oddset för något är +234 betyder det att du kan vinna 234 dollar om du satsar 100 dollar. Om oddset istället ser ut så här “-102” så innebär det att du måste satsa 102 dollar för att kunna vinna 100 dollar. Här kan det vara lite krångligt att lära sig räkna om dessa odds i procent och därför lämnar vi det där hän för tillfället. Vill du prova så finns det riktigt bra oddskonverterare online som du kan använda helt gratis. Där kan du även konvertera från ett sätt att skriva ut odds till ett annat om det blir enklare för dig att förstå på det viset.